Wereldprimeur in Rotterdam!

GBC Rotterdam Alexander organiseerde op 8 april jl. i.s.m. participant Croonwolter&dros een inspirerend webinar waarbij ’s werelds eerste energieneutrale tunnel centraal stond.

Het bestuur en een aantal leden van BCPA volgden met veel interesse dit webinar.
In totaal bezochten ruim 50 zakenrelaties van de GBC Rotterdam Alexander deze online sessie.

Stefan van der Voorn, contractmanager Project A16 van Rijkswaterstaat trapte de sessie af en vertelde over het ontstaan dit unieke project in Rotterdam. Deze tunnel van de toekomst zal ongeveer 2 kilometer lang zijn en komt ten noorden van de gemeente Rotterdam te liggen. Tunnels zijn binnen de infrastructuur enorme energieverbruikers, waardoor het energieneutraal maken hiervan erg waardevol is. Dit gaan ze in het project doen door veel slimme technologieën te combineren, zonnepanelen te plaatsen en warmte op te slaan.

Na de introductie volgde een inspirerend, interactief driegesprek tussen Onno Sminia (Innovatiemanager Croonwolter&dros), Hans Pos (ontwerper en testmanager namens Croonwolter&dros bij de Groene Boog) en Stefan van der Voorn.
Zij namen de aanwezigen mee in de recente ontwikkelingen en innovaties van ’s werelds eerste energieneutrale tunnel. Tevens de eerste tunnel ter wereld met een circulair materialenpaspoort!

Na het zien van de animatiefilm werd voor iedereen direct duidelijk hoe uniek dit project is. 

Verder werd ingezoomd op o.a. de toegepaste techniek, de nieuwste innovaties, de landschappelijke inpassingen/vormgeving en de samenwerking met het consortium van bedrijven De Groene Boog waar Croonwolter&dros een prominente rol inneemt.
Voor het uitvoeren van het project worden verschillende technieken en innovaties gebruikt.

Eén van de innovaties die door De Groene Boog wordt ingezet is de digitale tunneltweeling.
De tunneltweeling bestaat uit drie pijlers te weten; een database met 3D-modellen, informatie en het virtual reality gedeelte waarmee ze de tunnel virtueel kunnen bedienen en kan worden ingezet voor o.a. trainingen van hulpdiensten. Door gebruik te maken van deze technologie kan het projectteam nog voordat de tunnel daadwerkelijk in gebruik is bijvoorbeeld het energieverbruik in kaart brengen. Zo kan op voorhand worden bepaald hoeveel zonnepanelen nodig zijn.

Aan de hand van vele enthousiaste reacties zal deze sessie zeker nog een vervolg krijgen.
Wij hopen in de loop van het jaar met elkaar een bezoek kunnen brengen aan de Expo A16 Rotterdam. Een ware beleving met een inkijkje in de toekomstige tunnel.

Meer info

Word lid

Nog geen lid van BCPA? Meld u snel aan en vergroot uw netwerk:

Maak kennis

Wilt u kennismaken met BusinessClub Prins Alexander? U kunt een introductiebijeenkomst bijwonen om kennis te maken met de ondernemers!

Digitale zeepkist

 • Wil jij ook jouw resultaat verbeteren?
 • De missie van Stichting Meemaken in Miniatuur
 • Pegasus Events
 • Lievaart Vormgeving & Communicatie
 • Erasmus uitvaart & begeleiding
 • Wil jij ook jouw resultaat verbeteren?

  Ga dan eens een vrijblijvend gesprek met mij aan. Dan kijken wij samen naar wat je nodig hebt om tot het beste resultaat te komen, voor jou én jouw organisatie.

  Mensen bereid zijn te veranderen als zij daarvan de noodzaak inzien. En mensen hebben het vermogen om te bereiken wat zij echt willen bereiken. Ook jij.

  Lees meer

 • De missie van Stichting Meemaken in Miniatuur

  De missie van de stichting Meemaken in Miniatuur is om zoveel mogelijk mensen de wereld in miniatuur te laten beleven in meest brede zin, met name kinderen, senioren en minder validen. Wij willen hen laten genieten en hen iets leren door de bijzondere ervaring van model-, maquette- en miniatuurbouw.

  Lees meer

 • Pegasus Events

  Pegasus Events is een evenementen bureau dat gespecialiseerd is in het organiseren van bedrijfsuitjes waarbij water en de stad centraal staan. Pegasus Events biedt verrassende en vernieuwende bedrijfsevents aan, (zowel in Rotterdam als daarbuiten), die bijdragen aan het verbeteren en behouden van een goede sfeer tussen medewerkers onderling en tussen u en uw klanten.

  Lees meer

 • Lievaart Vormgeving & Communicatie

  Lievaart Vormgeving & Communicatie is een full-service reclamebureau met een enthousiast team. In onze studio zijn wij dagelijks bezig met alle facetten van marketingcommunicatie in welke vorm dan ook. Lievaart Vormgeving & Communicatie is een bureau dat creatief met u meedenkt! U kunt bij ons terecht voor: Logo ontwerp, ontwerp huisstijl, illustraties, fotografie, brochures, flyers, catalogi, handelsdrukwerk, opmaak... 

  Lees meer

 • Erasmus uitvaart & begeleiding

  Erasmus uitvaart & begeleiding. Wanneer iemand in uw naaste omgeving komt te overlijden moet er in korte tijd veel geregeld worden. Ik help u graag bij het samen vormgeven van het afscheid met suggesties en professioneel advies.

  Lees meer

Nieuwe leden

Laatste nieuws

 • Een gastronomische oktober bijeenkomst bij Brasserie Lookies
 • Eindelijk... we zijn weer fysiek bij elkaar geweest!
 • Wereldprimeur in Rotterdam!
 • Groot succes inspiratie webinar - Special guest professor dr. ir. Jan Rotmans
 • Wij waren voor het eerst te gast in de lunchroom van de Leliezorggroep

BusinessClub Prins Alexander
Dinkel 5 | 3068 HB Rotterdam | T 010 421 46 13 | F 010 421 48 87 | E